Gideon van der Velde

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Gideon van der Velde

Gewoon een bijzondere levensgenieter

Het is nog donker als ik vrolijke geluiden hoor. Ik kijk op de beeldbabyfoon en zie dat Gideon rechtop in zijn veilige, aangepaste bed zit. Zo te horen heeft hij weer zin in een nieuwe dag. 

Hij zingt er vrolijk op los. Wat hij zingt? Geen idee. Gideon zingt op zijn eigen unieke manier. Hij kan niet praten, maar maakt graag veel geluid. Je kunt het geluid dat hij maakt als hij zingt het best vergelijken met een combinatie van het geluid van een aap en een jong hondje.

Springen en zingen
Als het niet half vier in de ochtend was, dan was dit een heerlijk geluid om mee wakker te worden! Gelukkig vindt ons enthousiaste mannetje het heerlijk om in het donker in zijn bed te springen en te zingen. Ik draai mij nog maar eventjes om en dut nog een klein beetje in. Echt slapen lukt niet meer, maar ik geniet nog even van mijn warme bed.

Stralende lach
Wanneer twee uur later de geluiden steeds harder en doordringender worden, stap ik uit bed en spring ik onder de douche om de nieuwe dag weer fris te beginnen. ‘Goedemorgen Gideon, hoi mannetje’, roep ik als ik de deur van zijn kamer opendoe. Gideon antwoordt met een heel hoge vrolijke gil en… een stralende lach! Natuurlijk knuffelen we even en geniet ik volop van dit heerlijke moment.

Geen idee
Tijdens het omkleden en verschonen - want Gideon is niet zindelijk en heeft bij alles onze hulp nodig - vertel ik Gideon dat hij vandaag met de (taxi)bus naar de lemenkorf gaat. Dat is een orthopedagogisch kindcentrum.  Door hem dit vertellen, hopen we dat hij begrijpt wat er vandaag voor hem op de planning staat. Maar we hebben eigenlijk geen idee wat hij er precies van snapt.

Ondeugend
We zijn nog bezig met aankleden als de deur opengaat. Gideon kijkt meteen en ik zie een ondeugende glimlach verschijnen. Hierdoor weet ik dat papa achter mij staat. Gideon springt overeind en geeft papa een dikke knuffel! Zo kan papa ook met een heerlijk gevoel aan de werkdag beginnen.

Pret
Papa is nog maar net de deur uit als Gideon ineens door zijn bed begint te stuiteren. Zo krijg ik hem natuurlijk nooit aangekleed. Maar wacht eens even, ik snap het al! Er staat iemand achter mij gekke bekken te trekken naar Gideon. Het is zijn grote zus Ebony (17), die is ook wakker en komt gelijk even goedemorgen zeggen. Ook Ellemieke (18) komt nog snel even een dikke knuffel halen voordat ze met de trein naar school moet. Wat hebben ze met z’n drieën  een pret zo ‘s morgens vroeg voordat de dag echt begint.

Zorg
Gideon heeft het zeldzame col4a3bp-syndroom. Hierdoor heeft hij onder andere een verstandelijke beperking, autisme en epilepsie. Hij kan niet praten, ziet geen gevaar en heeft altijd toezicht nodig. Waar voor andere achtjarige kinderen de zorg langzaam minder wordt, wordt bij Gideon de zorg langzaam steeds zwaarder en intensiever. 

Liefdevol
Beide zussen hebben ongemerkt, ongevraagd en misschien wel onbewust er heel wat (zorg)taken bijgekregen. Ze doen dit zo liefdevol, uit zichzelf en alsof het de normaalste zaak van de wereld is, dat wij als ouders hier weleens een brok van in onze keel krijgen.

Waardevol
Natuurlijk zijn we wel eens verdrietig, gefrustreerd, bezorgd en heel erg moe door de handicap van Gideon. Maar het zien van de diepe levensvreugde, blijdschap, tevredenheid, zorgeloosheid en liefde die Gideon uitstraalt, is zo onbeschrijfelijk waardevol. Het geeft ons de energie en kracht om door te gaan. Het is ook niet uit te leggen hoeveel wij van hem leren! Gideon doet ons stilstaan bij de belangrijke dingen in het leven. Hij zorgt voor kleur op grijze dagen. Gideon beleeft de wereld op zijn unieke prachtige manier en wij mogen met hem meegenieten.

Auteur: Marjan van der Velde

Meer verhalen over Gideon lezen? Word dan nu lid van Sien en ontvang 3x per jaar ons ledenblad MagaSien, met daarin meer gezellige en ontroerende columns van Marjan. Of lees haar blogs op www.gewoongideon.nl.

Mijn verhaal
Mijn verhaal

Graag delen wij verhalen van mensen die staan rondom een broer, zus of kind met een beperking.
Ook jouw verhaal delen? Laat het ons weten en neem contact op met Sien door te mailen naar info@sien.nl.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!