Sven

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

Ik heb bewezen dat ik wél kan werken

Sven Pluimers (23) is net terug van vakantie. Bij Event Support Holland in Woerden is duidelijk te zien dat ze blij zijn dat hij terug is. Bij de ingang van het terrein staat een display met een foto van Sven en de tekst: ‘Welkom terug meneer de onderdirecteur.’

KobaltFoto182239

 Sven heeft het erg naar zijn zin bij het bedrijf in buitenreclame. Hij werkt er fulltime op de afdeling sales. ‘Ik vind het belangrijk dat mensen met een beperking zelfstandig kunnen werken’, steekt hij van wal. Sven maakt zich er sterk voor dat mensen met een beperking in ‘gewone’ bedrijven werken.

Zelf liep hij bij zijn geboorte door zuurstofgebrek een verstandelijke beperking op. Na een paar jaar basisonderwijs ging hij naar het speciaal onderwijs. ‘Ze zagen dat ik anders was. Mijn moeder wist dat natuurlijk allang’, zegt Sven. Sven maakte het vso af en deed een paar jaar dagbesteding, schoonmaakwerk. Maar hij is ambitieus en hij wilde meer. Hij ging zelf op zoek naar mogelijkheden om ervaring op te doen. Hij raakte geïnteresseerd in de lokale politiek en ging naar een bijeenkomst over een inclusieve arbeidsmarkt, waar in bedrijven plaats is voor mensen met en zonder beperking.

Veel wilskracht

Daar kwam hij Monique tegen van Event Support Holland. Sven nam gelijk het initiatief en vroeg of hij mocht solliciteren. Dat pakte goed uit; Sven kon in september vorig jaar beginnen. Na drie maanden proeftijd mocht Sven blijven. ‘Ze zeiden vroeger dat ik niet kon werken, maar ik heb het tegendeel bewezen’, zegt hij met gepaste trots. ‘Je moet veel wilskracht hebben.’ Svens advies voor andere jongeren met een beperking is: kijk naar wat je kunt en wat bij je past. Vraag hulp, bouw een netwerk op en stap ergens op af.

Creativiteit

Voor de afdeling sales houdt Sven onder meer locatielijsten bij en verwerkt hij prospects. Hij kan zijn creativiteit kwijt in de posters die hij maakt. Collega Marlies begeleidt hem. Sven: ‘Zij is geduldig en kan goed uitleggen.’ In september is Sven begonnen met zijn grafische beroepsopleiding bij het REA College. ‘Ik leer werken met InDesign, daar heb ik heel veel zin in.’

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!