Mijn verhaal

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

Graag delen wij verhalen van mensen die staan rondom een broer, zus of kind met een beperking. Ook jouw verhaal delen? Laat het ons weten en neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op met Sien.

Thilata Haasnoot over haar broer Michiel: ‘Een verrijking voor mijn leven’

‘Michiel (39) kreeg grotendeels dezelfde opvoeding als ik, hij kreeg dezelfde taken in huis’, zegt Thilata Haasnoot (33), werkzaam in de ambulante begeleiding van mensen met een beperking.

thilata en michiel‘Mijn ouders hebben wel een pittige tijd met hem gehad, maar ik kreeg daar weinig van mee’, zegt Thilata als ze terugkijkt. Ze heeft nog een oudere broer en een jongere zus. ‘Hij speelde vaak met ons mee. Toen ik ouder werd was het onze vaste prik om samen Goede Tijden Slechte Tijden te kijken en daarna bracht ik hem naar bed.’

‘Met een onrustig gevoel op vakantie’

Jaap Hulshof (72) is met zijn vrouw verhuisd naar Hoogeveen om dichter bij zijn broer Thijs (68) te wonen. Thijs heeft niet-aangeboren hersenletsel. Hij was ook slechtziend en werd later blind.
Thijs ca 65Thuis waren ze met drie broers: Jaap is de oudste, Thijs de jongste. ‘Toen ik klein was heb ik nooit zo ervaren dat Thijs anders was. Maar toen hij kon lopen, en ik enthousiast reageerde, merkte ik wel dat er bij mijn ouders andere emoties meespeelden. Thijs was laat met lopen en zij hadden zorgen om hem.’

Altijd rekening houden met een ander

Een broer of zus hebben met een verstandelijke beperking, dat heeft grote gevolgen voor brussen, of ze nu jong zijn of al wat ouder. Als gezin deel je een levenslange zorg, waar je meer of minder voor terugkrijgt.

KobaltFoto187022

‘Alles’, is het korte en krachtige antwoord van Eelko en Roos van Zuthem op de vraag wat er anders is in hun gezin met Jedidja (7), die meervoudig beperkt is. ‘Zij bepaalt alle keuzes’, zegt Eelko. ‘Daarom zijn we in de meivakantie eens zonder Jedidja op vakantie gegaan. Dan kunnen we samen fietsen, wandelen en uitslapen.’

Eelko en Roos wonen in Giessenburg. Ze hadden twee dochters, Eliseba (nu 12) en Hadassa (nu 10), toen Jedidja werd geboren. Pas na een paar maanden, toen ze een epileptische aanval kreeg, werd duidelijk dat Jedidja een zeldzaam syndroom heeft waardoor ze ernstig beperkt is, zowel lichamelijk als verstandelijk. Ze heeft de cognitieve ontwikkeling van een kind van 3 à 4 maanden.

Ouder van mijn ouders

Opgroeien bij ouders met een verstandelijke beperking is heel ingrijpend.
Vaak ervaren kinderen die in zo'n situatie opgroeien ook in hun volwassen leven problemen op allerlei gebied.
Sien geeft een boek uit over kinderen die - tegen wil en dank - ouder van hun ouders zijn.

Fotograaf Maarten Verbaarschot heeft samen met journalist Karel Bruinsma gewerkt aan een foto- en verhalenboek
over (inmiddels volwassen) kinderen van ouders met een beperking, met als titel: ‘Ouder van mijn ouders’.

Mijn verhaal

Graag delen wij verhalen van mensen die staan rondom een broer, zus of kind met een beperking.
Ook jouw verhaal delen? Laat het ons weten en neem contact op met Sien door te mailen naar info@sien.nl.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!