Mijn verhaal

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

Graag delen wij verhalen van mensen die staan rondom een broer, zus of kind met een beperking. Ook jouw verhaal delen? Laat het ons weten en neem Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op met Sien.

Thilata Haasnoot over haar broer Michiel: ‘Een verrijking voor mijn leven’

‘Michiel (39) kreeg grotendeels dezelfde opvoeding als ik, hij kreeg dezelfde taken in huis’, zegt Thilata Haasnoot (33), werkzaam in de ambulante begeleiding van mensen met een beperking.

thilata en michiel‘Mijn ouders hebben wel een pittige tijd met hem gehad, maar ik kreeg daar weinig van mee’, zegt Thilata als ze terugkijkt. Ze heeft nog een oudere broer en een jongere zus. ‘Hij speelde vaak met ons mee. Toen ik ouder werd was het onze vaste prik om samen Goede Tijden Slechte Tijden te kijken en daarna bracht ik hem naar bed.’

‘Met een onrustig gevoel op vakantie’

Jaap Hulshof (72) is met zijn vrouw verhuisd naar Hoogeveen om dichter bij zijn broer Thijs (68) te wonen. Thijs heeft niet-aangeboren hersenletsel. Hij was ook slechtziend en werd later blind.
Thijs ca 65Thuis waren ze met drie broers: Jaap is de oudste, Thijs de jongste. ‘Toen ik klein was heb ik nooit zo ervaren dat Thijs anders was. Maar toen hij kon lopen, en ik enthousiast reageerde, merkte ik wel dat er bij mijn ouders andere emoties meespeelden. Thijs was laat met lopen en zij hadden zorgen om hem.’

Altijd rekening houden met een ander

Een broer of zus hebben met een verstandelijke beperking, dat heeft grote gevolgen voor brussen, of ze nu jong zijn of al wat ouder. Als gezin deel je een levenslange zorg, waar je meer of minder voor terugkrijgt.

KobaltFoto187022

‘Alles’, is het korte en krachtige antwoord van Eelko en Roos van Zuthem op de vraag wat er anders is in hun gezin met Jedidja (7), die meervoudig beperkt is. ‘Zij bepaalt alle keuzes’, zegt Eelko. ‘Daarom zijn we in de meivakantie eens zonder Jedidja op vakantie gegaan. Dan kunnen we samen fietsen, wandelen en uitslapen.’

Eelko en Roos wonen in Giessenburg. Ze hadden twee dochters, Eliseba (nu 12) en Hadassa (nu 10), toen Jedidja werd geboren. Pas na een paar maanden, toen ze een epileptische aanval kreeg, werd duidelijk dat Jedidja een zeldzaam syndroom heeft waardoor ze ernstig beperkt is, zowel lichamelijk als verstandelijk. Ze heeft de cognitieve ontwikkeling van een kind van 3 à 4 maanden.

Je hebt iemand nodig die niet stopt als het lastig wordt

20181004 Foto Wilma K en NaomiEen lange zoektocht was het om voor Naomi (nu 21) een goede plek te vinden toen ze volwassen werd. Een plek waar haar ouders, broer en zus ook een goed gevoel bij hadden. Het viel Wilma Klaassen, niet mee – zacht uitgedrukt. ‘De verhuizing van mijn dochter was het grootste life-event.’ Naomi heeft een matige verstandelijke beperking, autisme en epilepsie.

Themabijeenkomst

Help, mijn kind wordt 18! Wat moet ik regelen?
Voor kinderen met een verstandelijke beperking die 18 jaar worden, verandert er veel in de wet- en regelgeving. Wat betekent dat voor jou als ouder? Sien helpt je graag op weg en organiseert daarom voor leden en andere belangstellende ouders, verwanten en professionals drie themabijeenkomsten.

Politiek Ontbijt

21 september 2018 - Den Haag.
Thema: Kwaliteit van leven.

Sien en Kansplus organiseren op vrijdagochtend 21 september een politiek ontbijt. Het thema voor het politieke ontbijt is “Wat is nodig voor een goede kwaliteit van leven voor mensen met een verstandelijke beperking?”. Tijdens deze bijeenkomst willen we politici voeden met informatie uit het veld en de verbinding versterken tussen het werk van belangenorganisaties en de politiek.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!