Levensfases-Regels na je 18e

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

Voor kinderen met een beperking is de leeftijd van 18 jaar een nieuwe en belangrijke mijlpaal. Ook al kan je kind waarschijnlijk niet zelfstandig wonen of werken, toch is hij of zij vanaf die leeftijd voor de wet handelingsbekwaam. Er verandert veel op het terrein van onderwijs, inkomen en zorg. Sien heeft hierover het een en ander op een rijtje gezet in deze flyer. Meer uitgebreide informatie kun je lezen in onze brochure 'Mijn kind wordt 18 - wat moet ik regelen' (gratis te downloaden voor leden). 

In de meeste gevallen hebben kinderen tot hun 18e levensjaar aangepast onderwijs gehad. Soms is er daarna nog vervolgonderwijs mogelijk of kan er sprake zijn van een stageplek, dagbesteding of betaald werk. Sommige kinderen gaan uit huis, naar een instelling, een ouderinitiatief. Anderen blijven thuis wonen. 

Meerderjarigheid is een van de speerpunten van Sien. Lees meer over onze standpunten in ons Positionpaper “Goede zorg ook na je 18e verjaardag”

Iemand dwingen tot het ontvangen van zorg is geen norm maar een laatste redmiddel. Dat is het onderliggende principe van de nieuwe wet Zorg en Dwang die op 1 januari 2020 in werking is getreden.

Cultuurverandering
Voor zorgaanbieders betekent deze wet meer administratieve rompslomp. Maar Sien is er blij mee, net als veel andere zorgorganisaties. Deze wet betekent een enorme cultuurverandering in de zorg. De cliënt staat in de wet centraal en vrijheid en zorgvuldigheid staan voorop. Iemand met een beperking of zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger kan voor belangrijke beslissingen komen te staan die te maken hebben met deze wet. Het is belangrijk om te weten wat je rechten en plichten zijn. Lees meer over deze wet in onze brochure Wet Zorg en dwang. Je kunt deze vinden in onze webwinkel.

Er is veel veranderd en er verandert nog steeds veel op het gebied van wonen voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat vraagt heel wat van je als je op zoek bent naar een goede plek voor je kind. We helpen je er graag bij. In de brochure 'Wonen met ondersteuning en/of zorg' vind je uitgebreide informatie over verschillende woonvormen en de bijbehorende indicatiestelling, financiering en wetgeving. Een kort overzicht van de verschillende woonvormen vind je onder de ‘Lees meer’-knop.

Participatiewet

Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet. De wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden.  Dit geldt ook voor mensen met een arbeidsbeperking. Zij moeten zoveel mogelijk werk vinden bij een gewone werkgever.

Beschermingsmaatregelen

Als iemand 18 jaar is, is hij voor de wet handelingsbekwaam en mag hij zijn eigen belangen behartigen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen dat vaak niet of niet goed. Daarom wordt aangeraden voor hen een wettelijk vertegenwoordiger (curator, bewindvoerder, mentor) te benoemen. Lees meer in onze brochure beschermingsmaatregelen. Voor leden is deze gratis te downloaden.

Als bewindvoerder of curator moet je jaarlijks rekening en verantwoording afleggen bij de kantonrechter. Een aantal handige links en tools hierbij op een rij:

Voor kinderen met een beperking is de leeftijd van 18 jaar een nieuwe en belangrijke mijlpaal. Ook al kan je kind waarschijnlijk niet zelfstandig wonen of werken, toch is hij of zij vanaf die leeftijd voor de wet handelingsbekwaam. Er verandert veel op het terrein van onderwijs, inkomen en zorg. 

Hierbij een handig overzicht voor alle zaken die geregeld moeten worden bij een meerderjarig kind.

Als je een vraag hebt of ervaringen wilt uitwisselen, neem dan contact op met Sien. De consulent en de ervaringsdeskundige ouders helpen je graag verder!

Mensen die vanwege hun beperking niet kunnen werken kunnen vaak wel aan de slag in een dag- of activiteitencentrum.  De nadruk ligt hierbij op wat iemand wel kan. Uiteraard is het verstandig om zelf actief op zoek te gaan naar passende mogelijkheden voor je zoon of dochter. Ook in jullie regio zijn er verschillende zorgaanbieders actief. Op de website www.zoekjedagbesteding.nl of de website www.zorgkaartnederland.nl vind je een overzicht van de mogelijkheden bij jou in de buurt.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!