Levensfases-Werkgroep KVBO

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

De werkgroep 'Kinderen van Verstandelijk Beperkte Ouders' (KVBO) van Sien heeft als doel dat “normaal begaafde kinderen van ouders met een verstandelijke beperking” worden erkend als een specifieke groep, met een eigen problematiek. Sien benoemt de doelstellingen in een positionpaper.

Veel van deze kinderen blijven ongezien bij hulpverleners en op school omdat zij normaal begaafd zijn en geen probleemgedrag laten zien. Hun leefsituatie is echter wel problematisch omdat hun ouders vaak onvoldoende oog hebben voor de ontwikkelingen van hun kinderen.

De werkgroep richt zich zowel op lotgenoten als op mensen die beroepshalve met ‘kinderen van’ werken, zoals leerkrachten en begeleiders in de zorg. De werkgroep verzamelt feiten en publicaties rondom het thema en levert bijdragen aan het publieke debat over dit onderwerp.

Het is hoog tijd dat er erkenning komt voor de specifieke situatie waarin normaal begaafde kinderen van ouders met een verstandelijke beperking opgroeien. Voor de consequenties die zo´n situatie met zich meebrengt. Vaak blijft er noodzaak voor levenslange zorg voor ouders en mogelijk ook voor broers en/of zussen met een beperking. Van belang is dat vooroordelen verdwijnen en dat  er begrip komt zodat schaamte niet meer nodig is en dat er zorg en begeleiding is voor kinderen die nu in zo’n gezin opgroeien.

Lees ook de petitie, die we naar aanleiding van de uitgave van het boek Ouder van mijn ouders hebben gestuurd aan de Kamercommissie van VWS

De werkgroep ‘kinderen van’ brengt dit thema letterlijk in beeld. Het zou heel fijn zijn als meer ‘kinderen van’ zich melden om dit samen met ons te doen!