Levensfases-Werkgroep KVBO

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

De werkgroep 'Kinderen van Verstandelijk Beperkte Ouders' (KVBO) van Sien heeft als doel dat “normaal begaafde kinderen van ouders met een verstandelijke beperking” worden erkend als een specifieke groep, met een eigen problematiek. Sien benoemt de doelstellingen in een positionpaper.

Veel van deze kinderen blijven ongezien bij hulpverleners en op school omdat zij normaal begaafd zijn en geen probleemgedrag laten zien. Hun leefsituatie is echter wel problematisch omdat hun ouders vaak onvoldoende oog hebben voor de ontwikkelingen van hun kinderen.

De werkgroep richt zich zowel op lotgenoten als op mensen die beroepshalve met ‘kinderen van’ werken, zoals leerkrachten en begeleiders in de zorg. De werkgroep verzamelt feiten en publicaties rondom het thema en levert bijdragen aan het publieke debat over dit onderwerp.

Het is hoog tijd dat er erkenning komt voor de specifieke situatie waarin normaal begaafde kinderen van ouders met een verstandelijke beperking opgroeien. Voor de consequenties die zo´n situatie met zich meebrengt. Vaak blijft er noodzaak voor levenslange zorg voor ouders en mogelijk ook voor broers en/of zussen met een beperking. Van belang is dat vooroordelen verdwijnen en dat  er begrip komt zodat schaamte niet meer nodig is en dat er zorg en begeleiding is voor kinderen die nu in zo’n gezin opgroeien.

Lees ook de petitie, die we naar aanleiding van de uitgave van het boek Ouder van mijn ouders hebben gestuurd aan de Kamercommissie van VWS

De werkgroep ‘kinderen van’ brengt dit thema letterlijk in beeld. Het zou heel fijn zijn als meer ‘kinderen van’ zich melden om dit samen met ons te doen!

Voor meer informatie zie www.kvbo.nl

Inspiratiemarkt

Wonen met een verstandelijke beperking. Hoe dan?
Er is veel mogelijk op het gebied van wonen voor mensen met een verstandelijke beperking, maar wat is passend voor jou of je kind? Tijdens de landelijke inspiratiemarkt van Sien kun je onder meer kennismaken met diverse soorten woonvoorzieningen, met woon- en zorginnovaties en met ouderinitiatieven. Ook kun je je door experts in workshops laten informeren over onderwerpen zoals wettelijke regelingen, financiën, wachtlijsten en sociale integratie.

Mijn verhaal

Graag delen wij verhalen van mensen die staan rondom een broer, zus of kind met een beperking.
Ook jouw verhaal delen? Laat het ons weten en neem contact op met Sien door te mailen naar info@sien.nl.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!