Levensfases-Kinderen van ouders met een verstandelijke beperking

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

Steunpunt KOVB

Opgroeien bij ouders met een verstandelijke beperking kan heel ingrijpend zijn. Vaak ervaren deze kinderen, ook in hun volwassen leven, grote problemen op allerlei gebied.

Het Steunpunt KOVB van Sien levert een bijdrage aan erkenning en herkenning voor deze doelgroep.
Dit Steunpunt bestaat uit:
- De werkgroep ervaringsdeskundigen
- De denktank professionals
- Lotgenotencontact
Informatie en advies
- Trainingen, presentaties, masterclasses
- Belangenbehartiging
- Onderzoek

KOVB staat voor normaal begaafde Kinderen van Ouders met een Verstandelijke Beperking. Hiervoor gebruikten we ook wel de afkorting KVBO

Beide afkortingen KOVB en KVBO worden op dit moment nog naast elkaar gebruikt, daar wordt hetzelfde mee bedoeld.

Persoonlijke verhalen en interviews zijn een weergave van hoe de schrijver of degene die geïnterviewd is zich een en ander herinnert en hoe dit in zijn herinnering en gevoelens blijvend een plaats gekregen heeft. Belangenvereniging Sien is hier niet aansprakelijk voor. Belangenvereniging Sien aanvaardt voorts geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud van door derden aangeboden informatie op deze website.

De werkgroep 'Kinderen van ouders met een verstandelijke beperking' (KOVB) van Sien heeft als doel dat “normaal begaafde kinderen van ouders met een verstandelijke beperking” worden erkend als een specifieke groep, met een eigen problematiek. Sien benoemt de doelstellingen in een positionpaper.

In 2021 is de Denktank KOVB opgericht vanuit Sien i.s.m. verschillende betrokken organisaties. De focus van de denktank KOVB is dat normaal begaafde kinderen van ouders met een verstandelijke beperking goed, gezond en veilig opgroeien. Normaal begaafde kinderen zijn een vergeten groep, omdat ze vanwege de verstandelijke beperking van hun ouders zelf vaak ongezien blijven. Ze komen onvoldoende toe aan hun eigen

Intro afbeelding voor artikel: Denktank KOVB professionals

Het delen van ervaringen met mensen die ongeveer hetzelfde hebben meegemaakt kan bijdragen aan (h)erkenning en het besef dat je niet de enige bent die dit heeft meegemaakt. Steunpunt KOVB helpt je graag door je in contact te brengen met ervaringsdeskundigen.

Als professional loop je soms tegen vragen aan bij normaal begaafde kinderen van ouders met een verstandelijke beperking. Wat kan je hen aanbieden en welke mogelijkheden zijn er om te verwijzen? Het Steunpunt KOVB biedt informatie en advies.

Het Steunpunt KOVB levert door middel van presentaties of het geven van workshops bijdragen aan themabijeenkomsten die voor de verschillende doelgroepen georganiseerd worden. Ook is het mogelijk om op locatie een Masterclass te organiseren.
De presentaties en workshops worden 'op maat' gemaakt en georganiseerd door een (volwassen) ervaringsdeskundige en een medewerker van Sien. De focus ligt op het perspectief vanuit het kind. De persoonlijke ervaringen staan centraal, er wordt een filmpje vertoond en informatie gegeven Verder is er alle ruimte voor vragen en discussie over de thematiek. Uit de praktijk blijkt dat juist de persoonlijke verhalen nieuwe inzichten geven.

In Nederland groeien naar schatting tienduizenden kinderen op in gezinnen met ouders met een verstandelijke beperking. Vaak zijn ze al op jonge leeftijd ‘ouder van hun ouders’ en krijgen ze niet de ondersteuning die ze nodig hebben in hun ontwikkeling. De CHE (Hogeschool Ede) en belangenorganisatie SIEN starten daarom een masterclass `Ouder van mijn ouders' waarin hulpverleners leren over de problemen en ondersteuningsmogelijkheden van deze ‘vergeten’ doelgroep. Deze Masterclass wordt in company aangeboden. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!