Sien actueel-Boekentips

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

 

Verslag van een kort leven in het nu

Auteur: Laurens Verhage |  ISBN 9789044654110

Een liefdevol monument voor een te vroeg gestorven oudste zoon

Boris is twintig en twee tegelijk. Door een genetisch defect heeft hij een ontwikkeling die ver achterblijft bij zijn werkelijke leeftijd. Hij ontwikkelt zich op zijn volstrekt eigen manier. Zijn jongere broer Pieter en zijn ouders Laurens en Roelien kennen hem het beste, en staan voor een grote opdracht.
Hoezeer dit ook indruist tegen hun oudergevoel, gaan Laurens en Roelien op zoek naar een veilig huis voor Boris, omdat ze ooit zelf niet meer in staat zullen zijn de zorg voor hem op te brengen. Het is niet alleen een zoektocht naar een huis, maar vooral naar loslaten. Als ze hun zoon tijdens de coronalockdown niet meer mogen bezoeken, besluiten ze Boris weer in huis te nemen.
Er breken gelukzalige maanden aan, maar dan slaat het noodlot toe. Boris sterft volkomen onverwacht aan de gevolgen van een hersentumor en anderhalf jaar later ervaart Laurens Verhagen zelf ook de kwetsbaarheid van het leven.
Met Heen richt hij een monument op voor zijn zoon. Boris was de dirigent, zonder hem klonk er geen muziek. In dit boek laat de schrijver zien wat de waarde is van het leven en de betekenis van de dood. Daarbij probeert hij houvast te vinden in literatuur, muziek en filosofie.

Intro afbeelding voor artikel: Heen

Auteur: Margo Bresser

Kookboek met 34 getekende eenvoudige gezonde recepten.
Mooi eenvoudig speciaal getekend kookboek oa mensen met een verstandelijke beperking. Met het kookboek kun je met meer zelfstandigheid leren koken.

Het kookboek blijkt ook zeker geschikt voor het leren koken aan de kinderen. Of voor studenten die op kamers gaan komende tijd, en veel meer

Intro afbeelding voor artikel: Kookmee met Robin

Auteur: Ina van der Beek |  ISBN 9789020545197

'Paarse wolken, zwarte zon' van Ina van der Beek is een aangrijpende familieroman over een jonge moeder die haar weg moet vinden in het leven en in haar nieuwe moederschap.

'Paarse wolken, zwarte zon' van Ina van der Beek gaat over Marthe, die een verstandelijke beperking heeft en werkt op een sociale werkplaats. Daar ontmoet ze Erik en al snel bloeit er iets moois op tussen de twee. Marthes moeder ziet de relatie van haar dochter niet zitten, maar dan raakt Marthe onverwacht zwanger. Het jonge stel is dolgelukkig en besluit te trouwen, maar als de baby eenmaal geboren is, gaat het mis. Erik kan weinig prikkels verdragen en het nieuwe vaderschap valt hem zwaar, terwijl Marthe zich ontpopt toch een moederkloek. Van wie kan Marthe hulp verwachten?

Intro afbeelding voor artikel: Paarse wolken, zwarte zon

Auteur: Romano Vrede |  ISBN 9789029528290

Romana Vrede heeft een kerngezonde puberzoon met autisme en een verstandelijke beperking, Charlie. Haar angst is dat wanneer Charlie sterft, als oude man, hij zijn moeder nodig zal hebben maar zij er niet meer is.

In De nobele autist richt Vrede zich tot haar zoon en schrijft ze over zijn leven, waarop hij in voetnoten af en toe fictief reageert. Ze begint bij zijn dood, zodat ze hem in romanvorm toch bij zal kunnen staan, en ze herinnert zich zijn jongste jaren. Het geluk van het fietsen op de tandem en de ontbijtjes in bed, maar ook de wanhoop, het onbegrip en de angst voor escalaties. Charlie dwingt haar te focussen, hij laat haar de wereld zien door zijn ogen, zonder zich te laten misleiden door sekse, status, huidskleur of beperking.
Ze fantaseert over zijn volwassen jaren; waar hij zal gaan wonen en werken, en of hij verliefd wordt. In gedachten stelt ze hem vragen: Charlie, heb je vrienden gehad? Had je graag naar school willen gaan? Wilde je participeren in deze maatschappij? Wist je dat ik moeilijk kon omgaan met de reacties die je opriep? Dat ik mij vaak schaamde om hoe ik moeder was?

Intro afbeelding voor artikel: De nobele autist

Lachen, liefde en leven in de gehandicaptenzorg

Auteur: Marieke Smit

Dat kwalitatief goede zorg geen extra geld hoeft te kosten, maar vooral doordrongen zou moeten zijn van medemenselijkheid en compassie, laat 'Marieke in de zorg' haarfijn zien. Aan de hand van meer dan honderd verhalen uit de gehandicaptenzorg neemt Marieke haar lezers mee in de dagelijkse wereld van haar bewoners. Met thema's als ziekte en dood, maar ook liefde en humor, tot poep en seks. Er is bij mijn weten nog niet eerder een boek geschreven waar al deze onderwerpen zo nuchter en toegankelijk bij elkaar beschreven zijn. Een boek met praktijkverhalen is een waardevolle aanvulling op de theoretische, protocollaire en wetmatige boeken in de opleiding tot zorgmedewerker. Verhalen die zo beeldend, haast filmisch beschreven zijn, alsof je er even bij bent. Met voorbeelden die je het inzicht zullen bieden dat geduld, liefde en humor de krachtige antwoorden zijn op de vragen van deze tijd. Marieke in de zorg, met recht een pageturner van begin tot eind.

Intro afbeelding voor artikel: Marieke in de zorg

Auteur: Tamara Streng

Tamara Streng is moeder van Lisse, een meisje met downsyndroom. Tamara werkt bij Vilans; kennisdelen is haar vak. In het boek beschrijft zij een indringend verhaal over de ziekenhuisopname van baby Lisse. 'Door mijn ervaring met Lisse zag ik wat goed werkt en wat niet altijd even handig is', zegt Tamara.

Download: Dagboek 'Stalkmoeder, huisdealer en de kleine junkie' (vilans.nl)

Intro afbeelding voor artikel: Dagboek 'De stalkmoeder, de huisdealer en de kleine junkie'

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!