Agenda-Congres Jonge Mantelzorg Ouder van mijn ouders

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Locatie: s Hertogenbosch
Datum: 09-10-2023
Afbeelding bij het artikel Congres Jonge Mantelzorg Ouder van mijn ouders

Belangenvereniging Sien en Trimbos organiseren op het Landelijk Congres Jonge Mantelzorg op 9 oktober in 's Hertogenbosch een presentatie over de mentale impact van opgroeien bij verstandelijk beperkte ouders. Er zijn namelijk duizenden kinderen die opgroeien bij ouders met een verstandelijke beperking. Zij worden maar al te vaak niet gezien. Om die reden organiseren we speciaal voor (zorg)professionals en andere geïnteresseerden deze presentatie.

Hoe is het om op te groeien bij ouders met een verstandelijke beperking? Welke effecten heeft dit op je mentale gezondheid? Tijdens deze presentatie vertellen Frieda en Jessie over hun persoonlijke ervaringen, in een gesprek met consulent Jolanda den Hartog.  

Frieda (37 jaar en leerkracht) en Jessy (25 jaar en hulpverlener) zijn opgegroeid bij ouders met een verstandelijke beperking. Op jonge leeftijd waren zij hun ouders al voorbij gegroeid, waardoor zij de ouder van hun ouders waren. Tijdens deze sessie reflecteren Jessy en Frieda samen met Jolanda den Hartog (consulent bij Belangenvereniging Sien www.sien.nl ) op hun jeugd en de mentale effecten hiervan. Dit doen zij zowel vanuit hun persoonlijke ervaring, als vanuit hun ervaring als hulpverlener en leerkracht. Zo heeft Jessy de Gesprekstool ‘Jij mag kiezen’ ontwikkeld https://jijmagkiezen.nl/

Door de verstandelijke beperking van hun ouders kregen zij niet de zorg en aandacht die kinderen nodig hebben om gezond en veilig op te groeien. Wat betekent dit voor hen en hun mentale ontwikkeling? Heb jij als professionals deze groep in beeld? En wat kan jij doen om deze kinderen te ondersteunen? Het publiek wordt uitgedaagd om mee te denken: is deze groep in beeld? En wat missen zij? Frieda en Jessie gaan met professionals in gesprek over hun rol en nemen je mee in de zorgen die kinderen op jonge leeftijd met zich meedragen én hoe je als professional van betekenis kunt zijn.

Je bent van harte welkom. Meld je snel aan!

Tip: De tweedaagse SKJ-geregistreerde masterclass Ouder van mijn ouders samen met de CHE staat gepland op 11 oktober en 1 november 2023. Je kunt je nu al aanmelden

Van harte welkom op het Congres Jonge Mantelzorg en/of de masterclass! 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!