Agenda-Sien-event: Een leven lang zorgen

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Locatie: Amersfoort
Datum: 19-04-2023
Afbeelding bij het artikel Sien-event: Een leven lang zorgen

Sien, de belangenvereniging voor familie van mensen met een verstandelijke beperking, organiseert op 19 april in Amersfoort een groots Sien-event onder het thema ‘Een leven lang zorgen’. Delen, ontmoeten en informeren, dit staat centraal op dit bijzondere event. Ben je zorgprofessional of familie van iemand met een beperking? Dan ben je van harte welkom. 

Gevarieerd programma

Als je ouder, broer, zus of kind bent van iemand met een verstandelijke beperking houdt het zorgen nooit op. Vandaar het thema ‘Een leven lang zorgen’. Tijdens de gezamenlijke opening komt Theo van Uum, directeur van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), aan het woord. Er zijn verschillende workshops, waarin alle fases van het leven aan bod komen. Rond de meerderjarigheid bijvoorbeeld spelen veel thema’s. Maar er zijn ook workshops over de fase van het ouder worden. Hoe ga je hiermee om? En wat als je zelf niet meer zo betrokken kunt zijn? Het aanbod is zo gevarieerd, dat iedereen een programma kan samenstellen dat passend is. Verder is er een informatiemarkt en natuurlijk volop gelegenheid elkaar te spreken onder het genot van een kop soep en een broodje.

Locatie en kosten

Het event vindt plaats in Hart voor Vathorst in Amersfoort en duurt van 16.00 – 20.00 uur. Een toegangskaart kost € 27,50, inclusief drinken en maaltijd. (Partners € 15,00 & professionals € 40,00). Voor Sien-leden en Sien-donateurs is de toegang gratis. Wil je erbij zijn? Meld je dan nu aan!

Programma

Dagvoorzitter: Nicoline Versluys, bureauhoofd Sien

16.00  16.15 uur  Ontvangst met koffie/thee en bezoek marktplein

16.15  16.30 uur  Welkom
door Karolien Pouwels - Koopman, voorzitter Sien

16.30  17.00 uur – Gezamenlijke opening Theo van Uum, directeur van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN)
“De gehandicaptenzorg is een prachtige sector om voor te werken. Een sector die mij, zeker ook door mijn dochter, zeer na aan het hart ligt.” 
Theo van Uum zal ingaan op de kansen en ambities voor een toekomstbestendige gehandicaptenzorg, zonder de zorgen te vermijden. Ook is er ruimte om vragen te stellen. 

17.00  17.15 uur –  Inleiding op het programma ‘Een leven lang zorgen’
door Jolanda den Hartog, consulent Sien

17.30 – 18.15 uur Workshopronde 1
(Keuze uit de volgende 4 workshops)
- Beschermingsmaatregelen
- Wat als ik het niet meer kan?
- Relatie, Intimiteit, Seksualiteit
- Erfrecht

18.15 – 19.00 uur – Pauze, bezoek marktplein, na-praattafels
Tevens kun je hier met onze consulent doorpraten over ‘Je kind wordt 18, wat moet je regelen?’ en ‘Wat als ik het niet meer kan?’.

19.00 – 19.45 uur - Workshopronde 2
(Keuze uit de volgende 4 workshops)
- Zingeving in de laatste levensfase
- Wajong en participatiewet
- Gezond ouder worden
- Voorbereiden op wonen

>> Download het programma (PDF)

Workshops

1. Beschermingsmaatregelen - Workshopronde 1 (van 17.30 – 18.15 uur)

Voor de wet is iedereen vanaf 18 jaar handelingsbevoegd en mag zijn/haar eigen belangen behartigen. Dit wil zeggen dat je zelfstandig ‘rechtshandelingen’ kan verrichten die niet zomaar kunnen worden teruggedraaid en dus geldig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een mobiele telefoon of een dure vakantie via internet. Voor volwassenen met een verstandelijke beperking wordt aangeraden om een wettelijk vertegenwoordiger te benoemen. Wat zijn de opties? Wat betekenen curatele, bewind en mentorschap? Welke maatregel past bij jouw familielid? Wie kan worden benoemd? Wat zijn de taken? Is er ook controle op een bewindvoerder of mentor?
Workshopleider: Kees Blankman, Bijzonder hoogleraar juridische bescherming van ouderen en meerderjarigen met beperkingen aan Vrije Universiteit

2. Wat als ik het niet meer kan? - Workshopronde 1 (van 17.30 – 18.15 uur)

Als naaste kun je verschillende redenen hebben om stil te staan bij de vraag ‘Wat als ik het niet meer kan?’ Bijvoorbeeld omdat de zorg voor jou als ouder te veeleisend wordt of omdat je voortijdige overbelasting wilt voorkomen. Of dat je je als broer/zus, familielid afvraagt wat het betekent om de zorgende rol over te nemen? ‘Wat als ik het niet meer kan’ is een digitale tool die je thematisch de weg wijst naar informatie, organisaties, hulpmiddelen en websites die je kunnen helpen bij het beantwoorden van deze vraag. In de workshop nemen we je mee in de tool.
Workshopleiders: Dickie van de Kaa, directeur KansPlus en Marion Thielemans, beleidsmedewerker KansPlus

 3. Relatie, Intimiteit, Seksualiteit - Workshopronde 1 (van 17.30 – 18.15 uur)

Voor alle mensen zijn relaties, intimiteit en seksualiteit essentiële behoeften, dus ook voor (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking. Wanneer en hoe kun je in gesprek gaan over vragen als ‘wie ben ik?’, ‘hoe ga ik vriendschappen aan?’, ‘wat vind ik wel/niet prettig?’, ‘hoe ga ik om met digitale media?’. En hoe kan de methodiek ‘Leerbaar en Weerbaar’ hierin ondersteunend werken om mensen met een verstandelijke beperking te helpen emotioneel sterker en sociaal weerbaarder te worden.
Workshopleider: Marleen Knijnenburg, Coach, Adviseur, Trainer Stichting Philadelphia Zorg

 4. Erfrecht - Workshopronde 1 (van 17.30 – 18.15 uur)

Als ouder van een kind met een verstandelijke beperking wil je ervoor zorgen dat je je kind goed achterlaat en dat je bijvoorbeeld regelt wie het vermogen van jouw kind beheert als je er niet meer bent. Een kind in een zorginstelling voor gehandicapten betaalt bijvoorbeeld een eigen bijdrage. Deze is afhankelijk van het vermogen van het kind. Met een testament op maat kun je je financiële situatie en de erfenis van je kind goed regelen.
Workshopleider: Clarine Leskens-Beugelink, Notaris

5. Zingeving in de laatste levensfase - Workshopronde 2 (van 19.00 – 19.45 uur)

Mensen met een verstandelijke beperking worden door betere gezondheidszorg steeds ouder. Wanneer duidelijk is dat iemand niet meer beter wordt en aan ziekte of complicaties zal overlijden, is aandacht voor zingeving extra belangrijk. Hoe kan je met je kind, broer/zus, ouder, bewoner het gesprek voeren over deze laatste levensfase en het sterven? Welke materialen en rituelen kunnen betekenis geven aan dit proces en troost bieden?
Workshopleider: Marije Vermaas, geestelijk verzorger Stichting Sprank

6. Wajong en participatiewet - Workshopronde 2 (van 19.00 – 19.45 uur)

Als je kind, zus/broer, leerling de overstap gaat maken van voortgezet (speciaal)onderwijs naar een andere plek in de samenleving zijn er verschillende opties én regels. Wat zijn precies de mogelijkheden voor (beschut)werk of dagbesteding? En wat moet daarvoor geregeld worden? Wat houdt de Participatiewet in en hoe verhoudt die zich tot de Wajong? Welke procedures gelden er en hoe werkt de indicatiestelling? Wat zijn de financiële consequenties en mogelijke aanvullende regelingen? 
Workshopleider: Jelle Bosch, senioradviseur en trainer Edunova

7. Gezond ouder worden - Workshopronde 2 (van 19.00 – 19.45 uur)

Gezond ouder worden met een verstandelijke beperking heeft specifieke componenten. Vaak is er sprake van langdurig medicatiegebruik waardoor bijwerkingen kunnen optreden. Vroegtijdig pijnklachten signaleren of dementie vaststellen is complex. Door verminderde mobiliteit neemt de fitheid snel af. Kortom, je ouder wordende kind, broer/zus, ouder, bewoner verandert. Welke processen spelen hierin een rol ? En hoe kunnen we preventief werken aan hun gezondheid? Welke tips en handvatten zijn er?
Workshopleider: Rianne van Dijken, VG-arts

8. Voorbereiden op wonen - Workshopronde 2 (van 19.00 – 19.45 uur)

Als moeder en dus ervaringsdeskundige, neemt Els je mee in haar zoekproces naar een passende woonomgeving voor haar kind. Dat betekent jezelf vroegtijdig afvragen: Hoe wil ik dat mijn kind zelfstandig woont? Wat wil mijn kind zelf? Wat betekent loslaten als je een kind met een beperking hebt? Haar voorbereiding heeft geleid tot stichting De Iris, een wooninitiatief in Vianen, dat na vele jaren van voorbereiding in 2022 gerealiseerd is.
Workshopleider: Els van Maurik, moeder en initiatiefneemster De Iris

Locatie

Het event wordt gehouden op woensdag 19 april van 16.00 tot 20.00 uur.

Locatie
Hart voor Vathorst
Angelinapolder 3
3825 LX Amersfoort
(bekijk de routebeschrijving)

Standhouders

standhouders2

Kosten

Voor Sien-leden en Sien-donateurs is de toegang gratis. Voor niet leden/donateurs hanteren wij de onderstaande tarieven:

- Toegangskaart familieleden/verwanten - € 27,50, (Partner + € 15,00)
- Toegangskaart zorgprofessional -  € 40,00

Tarieven zijn inclusief drinken en maaltijd.

Toegangskaart wordt door EMB Nederland betaald als je lid bent van EMB Nederland.

Aanmelden voor het Sien-event kan tot uiterlijk 12 april. Klik op de onderstaande knop om het aanmeldformulier te openen. Graag per persoon aanmelden!

Aanmelden

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!