Agenda-Bijeenkomst 18+ - Houten

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Locatie: Houten
Datum: 14-11-2023
Afbeelding bij het artikel Bijeenkomst 18+ - Houten

Op 14 november organiseert Belangenvereniging Sien samen met Steunpunt Mantelzorg Houten een bijeenkomst voor ouders over Je kind wordt 18 en Beschermingsmaatregelen en Erfrecht. De bijeenkomst is bedoeld voor inwoners van Houten. Maar als je in de buurt woont en er toch graag bij wilt zijn, meld je gerust aan. Als er nog plek is, ben je van harte welkom.

Elk jaar organiseren Belangenvereniging Sien en Steunpunt Mantelzorg Houten van ‘van Houten&co’ een aantal bijeenkomsten over thema’s rondom de meerderjarigheid van je kind met een beperking. Deze bijeenkomsten worden gehouden in Huis van Houten (boven de bibliotheek aan het Onderdoor) op de eerste verdieping van 19.30 tot 21.30 uur.

Doelgroep
Er komt veel op je af als je kind met een beperking meerderjarig wordt. Wat betekent dat voor jou als ouder? Waar kun je terecht en wat heb je nodig? Sien en Steunpunt Mantelzorg helpen je graag op weg en organiseren daarom voor belangstellende ouders en verwanten diverse themabijeenkomsten. 

Thema’s

Als je kind 18 wordt, komt ook het onderwerp Beschermingsmaatregelen en Erfrecht om de hoek kijken. Ook daar besteden we aandacht aan.

Op 14 november staat het thema Beschermingsmaatregelen en Erfrecht op de planning i.s.m. Notaris Clarine Leskens.

Als ouder van een kind met een verstandelijke beperking wil je ervoor zorgen dat je je kind goed achterlaat en dat je bijvoorbeeld regelt wie het vermogen van jouw kind beheert als je er niet meer bent. Een kind in een zorginstelling voor gehandicapten betaalt bijvoorbeeld een eigen bijdrage. Deze is afhankelijk van het vermogen van het kind. Met een testament op maat kun je je financiële situatie en de erfenis van je kind beter regelen. Clarine Leskens geeft over dit onderwerp heldere en zinvolle informatie.

Jolanda den Hartog geeft de informatie over Beschermingsmaatregelen. Voor de wet is iedereen vanaf 18 jaar handelingsbevoegd en mag zijn/haar eigen belangen behartigen. Dit wil zeggen dat je zelfstandig ‘rechtshandelingen’ kan verrichten die niet zomaar kunnen worden teruggedraaid en dus geldig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een mobiele telefoon of een dure vakantie via internet. Voor volwassenen met een verstandelijke beperking wordt aangeraden om een wettelijk vertegenwoordiger te benoemen. Wat zijn de opties? Wat betekenen curatele, bewind en mentorschap? Welke maatregel past bij jouw kind? Wie kan worden benoemd? Wat zijn de taken? Is er ook controle op een bewindvoerder of mentor?

Een avond met heel veel zinvolle informatie voor ouders of verwanten van iemand met een verstandelijke beperking! Meld je snel aan.

Ook in 2024 worden er weer bijeenkomsten georganiseerd rondom Je kind wordt 18, met aandacht voor thema's zoals: wat moet je allemaal regelen, wonen, seksualiteit, werk- en dagbesteding, erfrecht en beschermingsmaatregelen. De data volgen nog.

Aanmelden 
Wil je één of meerdere interessante avonden bijwonen? Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mocht je zelf nog tegen andere thema’s aanlopen, laat het ons weten. We denken heel graag met jullie mee!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!