Boostervaccin voor volwassenen met downsyndroom

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Boostervaccin voor volwassenen met downsyndroom

Het coronavaccin werkt minder goed bij volwassenen met het downsyndroom, blijkt uit onderzoek. Omdat zij een minder goede afweer hebben, is de kans groter dat ze na een vaccin toch ernstig ziek worden. De Gezondheidsraad adviseert daarom om volwassenen met down versneld een boosterprik te geven.

De Gezondheidsraad baseert haar advies onder andere op onderzoek van UMC Utrecht. Dit academische ziekenhuis is vanaf februari 2021, in samenwerking met RIVM, bezig met het onderzoek naar de werking van het coronavaccin bij volwassenen met het downsyndroom.

Uit de resultaten blijkt onder andere dat volwassenen met down na vaccinatie een lagere immuunrespons hebben. Dat maakt hen even kwetsbaar als 60-plussers. Deze groep komt nu al in aanmerking voor een boosterprik. Het is daarom logisch om die ook aan volwassenen met het downsyndroom te geven. Hoe het coronavaccin werkt bij kinderen met downsyndroom is overigens (nog) niet onderzocht.

“Uit ons onderzoek blijkt dat vier weken na de tweede Pfizer of Moderna vaccinatie mensen met het Downsyndroom minder hoge antistoffen hebben in vergelijking tot mensen zonder het syndroom van Down”, zegt Prof. Dr. Louis Bont, Kinderinfectioloog-immunoloog en hoofdonderzoeker UMC Utrecht.

Op dit moment weten we nog niet of en wanneer het kabinet het advies van de Gezondheidsraad zal overnemen. Maar we houden je uiteraard op de hoogte. Op de website van UMC Utrecht lees je meer over het onderzoek.