Bijeenkomst 'Elke stem telt'

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

Toegankelijke en begrijpelijke verkiezingen – elke stem telt!

Vier gehandicaptenzorgorganisaties (ASVZ, Philadelphia, Reinaerde en Syndion) organiseren op 15 maart in Leerdam een avond over verkiezingen. 

“Mijn nichtje staat onder curatele. Die mag toch niet stemmen?”

Maar dat klopt niet. In Nederland mag iedereen van 18 jaar en ouder stemmen. Dus ook als iemand onder curatele staat. Dit is in 2008 afgesproken. We zijn nu 11 jaar verder. Vier gehandicaptenzorgorganisaties (ASVZ, Philadelphia, Reinaerde en Syndion) hebben aan mensen met een beperking, maar ook aan begeleiders, familieleden, wettelijk vertegenwoordigers, etc. gevraagd of ze weten dat mensen met een beperking mogen stemmen en tegen welke problemen ze aanlopen.

Vrijdagmiddag 15 maart gaan we u laten zien en horen wat cliënten, familieleden begeleiders weten over het stemrecht van mensen met een beperking. Maar ook wat er beter kan. Dat doen we in gewone taal.En samen met mensen met een beperking. We praten over:

  • · Wat kunnen politieke partijen verbeteren?
  • · Wat kunnen gehandicaptenzorgorganisaties doen?
  • · Hoe kan het stemmen voor mensen met een beperking verbeterd worden?

Wie zijn in ieder geval aanwezig?

Victor Molkenboer is burgemeester van de gemeente Woerden. Voor de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen sprak hij met mensen met een beperking. Hij kwam op het idee om hulp in het stemhokje toe te staan. Helaas kon dit door regels vanuit de wet niet door gaan. Victor Molkenboer komt vertellen over zijn ervaringen.

Boris van der Ham is de nieuwe voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Hij heeft in de Tweede Kamer gezeten. Hij vindt gelijke behandeling van mensen met een beperking belangrijk.Toen hij in de Tweede Kamer zat heeft hij een wetsvoorstel gedaan om dit op te nemen in de Grondwet.

Nieuwsgierig geworden?

Kom dan 15 maart naar De Lingebolder in Leerdam. Koningin Emmalaan 85, 4141 EB Leerdam. Vanaf 13.00 uur staat de koffie/thee klaar! Het programma begint om 13.15 uur en duurt tot ongeveer 15.15 uur. 

Meldt u aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Graag vóór 13 maart aanstaande.

U bent van harte welkom!

Themabijeenkomst

Help, mijn kind wordt 18! Wat moet ik regelen?
Voor kinderen met een verstandelijke beperking die 18 jaar worden, verandert er veel in de wet- en regelgeving. Wat betekent dat voor jou als ouder? Sien helpt je graag op weg en organiseert daarom voor leden en andere belangstellende ouders, verwanten en professionals drie themabijeenkomsten.

Mijn verhaal

Graag delen wij verhalen van mensen die staan rondom een broer, zus of kind met een beperking.
Ook jouw verhaal delen? Laat het ons weten en neem contact op met Sien door te mailen naar info@sien.nl.

Verkiezingen

Alle Nederlanders vanaf 18 jaar mogen stemmen. Ook mensen met een beperking. Dat gaat niet altijd vanzelf. Voor verstandelijk gehandicapten is het vaak ingewikkeld om zonder hulp van anderen gebruik te maken van dit eenvoudige grondrecht. Belangenvereniging Sien vraagt hiervoor aandacht.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!