Bijeenkomst 'Elke stem telt'

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Bijeenkomst 'Elke stem telt'

Toegankelijke en begrijpelijke verkiezingen – elke stem telt!

Vier gehandicaptenzorgorganisaties (ASVZ, Philadelphia, Reinaerde en Syndion) organiseren op 15 maart in Leerdam een avond over verkiezingen. 

“Mijn nichtje staat onder curatele. Die mag toch niet stemmen?”

Maar dat klopt niet. In Nederland mag iedereen van 18 jaar en ouder stemmen. Dus ook als iemand onder curatele staat. Dit is in 2008 afgesproken. We zijn nu 11 jaar verder. Vier gehandicaptenzorgorganisaties (ASVZ, Philadelphia, Reinaerde en Syndion) hebben aan mensen met een beperking, maar ook aan begeleiders, familieleden, wettelijk vertegenwoordigers, etc. gevraagd of ze weten dat mensen met een beperking mogen stemmen en tegen welke problemen ze aanlopen.

Vrijdagmiddag 15 maart gaan we u laten zien en horen wat cliënten, familieleden begeleiders weten over het stemrecht van mensen met een beperking. Maar ook wat er beter kan. Dat doen we in gewone taal.En samen met mensen met een beperking. We praten over:

  • · Wat kunnen politieke partijen verbeteren?
  • · Wat kunnen gehandicaptenzorgorganisaties doen?
  • · Hoe kan het stemmen voor mensen met een beperking verbeterd worden?

Wie zijn in ieder geval aanwezig?

Victor Molkenboer is burgemeester van de gemeente Woerden. Voor de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen sprak hij met mensen met een beperking. Hij kwam op het idee om hulp in het stemhokje toe te staan. Helaas kon dit door regels vanuit de wet niet door gaan. Victor Molkenboer komt vertellen over zijn ervaringen.

Boris van der Ham is de nieuwe voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Hij heeft in de Tweede Kamer gezeten. Hij vindt gelijke behandeling van mensen met een beperking belangrijk.Toen hij in de Tweede Kamer zat heeft hij een wetsvoorstel gedaan om dit op te nemen in de Grondwet.

Nieuwsgierig geworden?

Kom dan 15 maart naar De Lingebolder in Leerdam. Koningin Emmalaan 85, 4141 EB Leerdam. Vanaf 13.00 uur staat de koffie/thee klaar! Het programma begint om 13.15 uur en duurt tot ongeveer 15.15 uur. 

Meldt u aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Graag vóór 13 maart aanstaande.

U bent van harte welkom!