Cursus 'Versterk je netwerk' 2019

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Cursus 'Versterk je netwerk' 2019

Praktische cursus voor het versterken van het sociale netwerk rondom je kind en gezin

Sien geeft dit voorjaar in Houten de cursus 'Versterk je netwerk'. Een goed sociaal netwerk is belangrijk in ieders leven. Zeker als je een kind met een beperking hebt. Een goed sociaal netwerk biedt meer mogelijkheden om ‘gewoon mee te doen net als ieder ander’. En het helpt de druk op jezelf en je gezin te verminderen. Ook als je ouder wordt en de tijd gekomen is om “los te laten”. Tijdens deze cursus breng je het netwerk rondom je kind, broer of zus in kaart en krijg je tips en handvatten op welke manier je dit netwerk kan vergroten of versterken. Voor iedereen zal dit anders zijn.

De actuele vragen, wensen en uitdagingen van jouw kind of familielid vormen het vertrekpunt.

Een cursist: "Ik ben aan de cursus begonnen zonder directe verwachtingen, vooral met het idee dat het nooit kwaad kon om andere ouders te ontmoeten en met elkaar te brainstormen. De avonden hebben mij toch een aantal inzichten gegeven in ons huidige netwerk en het was zinvol om alles voor mijzelf eens goed op een rijtje te krijgen. De opdrachten hebben concrete plannen opgeleverd, maar ook het besef dat je best eens iets mag vragen. In de cursus heb ik geleerd  om te kijken naar de mogelijkheden en niet altijd naar wat niet mogelijk is. Ook heb ik de beslissing genomen om niet alles op de lange baan te schuiven, maar nu ook actie te ondernemen."

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor ouders, familie en mantelzorgers die het sociale netwerk rondom hun kind, broer of zus willen versterken. De cursus richt zich met name op ouders en mantelzorgers van (minder- én meerderjarige) kinderen met een verstandelijke beperking of aan autisme verwante stoornis. Er kunnen maximaal 10 personen deelnemen aan deze cursus.

Hoe is de opzet?

De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten van 19.30 – 22.00 uur. De opzet is als volgt:

  • Je netwerk in beeld

Op de eerste avond kijken we naar jullie sociale netwerk. Hoe ziet het er uit en welke mogelijkheden zijn er om dit te versterken of uit te breiden.

  • Je kind in beeld

Op de tweede avond staat de persoon in kwestie centraal. Wat zijn haar/ zijn kwaliteiten, vaardigheden en belangstelling. Welke kansen zijn er voor hem of haar om meer contacten op te bouwen.

  • Houten in beeld

Op de laatste avond brainstormen we samen met actieve organisaties naar concrete oplossingen in Houten e.o.voor jouw vragen.

Wat is het doel?

Deelnemers aan de cursus ‘Samen sterk(er) krijgen door middel van praktische opdrachten meer inzicht om hun netwerk in kaart te brengen. Er is ruimte om met elkaar knelpunten en mogelijkheden te bespreken en oplossingen te bedenken die passen bij ieders eigen situatie. De cursus is heel praktisch van opzet. Het doel is dat iedereen na de cursus concrete tips en handvatten heeft om het netwerk te versterken.

Wat is de locatie?

Belangenvereniging Sien, Randhoeve 221 in Houten.

Wat zijn de kosten?

De cursus is gratis dankzij subsidie van de gemeente Houten. Je ontvangt tijdens de cursus ook een mooie cursusmap met allerlei praktische informatie.

Hoe kan ik mij aanmelden?
De cursus “Versterk je netwerk” wordt gegeven door belangenvereniging Sien. De cursus start bij voldoende aanmeldingen. Aanmelden bij Jolanda den Hartog van Sien E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / T: 06-51 55 85 80.