Bezoekersregeling Nee, tenzij

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Bezoekersregeling Nee, tenzij

‘Nee-tenzij’-bezoekersregeling

In het nieuws kon je al het nodige lezen over de bezoekregeling voor mensen met een verstandelijke beperking in instellingen. Ook veel zorgaanbieders hebben ouders en familieleden al geïnformeerd over dit ingrijpende nieuws. Deze nieuwe regeling is minder strak dan de regeling voor de ouderenzorg. Daar is helemaal geen bezoek toegestaan. Voor de gehandicaptenzorg geldt een ‘Nee-tenzij’-bezoekersregeling. Geen volledig gesloten deur gelukkig! De regeling kun je hier downloaden.

Bijzondere omstandigheden

De kern van de regeling is dat het het best is om niet op bezoek te gaan. Dit om verspreiding van het virus tot in de woning van je naaste te voorkomen. Er kunnen echter bijzondere omstandigheden zijn die bezoek wel noodzakelijk maken. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Als je nu ook al regelmatig naar je naaste gaat om te helpen bij de verzorging of om veiligheid en steun te bieden bij een handeling die je naaste onprettig of zelfs bedreigend vindt.
  • Als zich een ernstige situatie voordoet, zoals een zware epileptische aanval of een niet-corona gerelateerde ziekte, waardoor je naaste je aanwezigheid hard nodig heeft.
  • Als je naaste in een emotionele/psychische crisis is en je aanwezigheid hem/haar rust kan bieden.
  • Als zich binnen je familie een ernstige situatie voordoet, waarbij het belangrijk is dat je je naaste daarover zelf informeert en directe steun geeft bij het ontvangen van het bericht.

Wat kun je het best doen voorafgaand aan je bezoek

  • Neem contact op met de leidinggevende van de woning/instelling om te overleggen of je op bezoek kunt komen. Of met iemand anders die door de leidinggevende is aangewezen om hierover afspraken met jou te maken. Probeer het niet te regelen met de dienstdoende begeleiders, tenzij er een echt acute situatie is buiten kantooruren.
  • Ga alleen op bezoek als je zelf geen ziekteverschijnselen hebt die lijken op corona (hoesten, keelpijn, hoofdpijn, koorts, diarree).

Wat kun je het best doen tijdens je bezoek

  • Was je handen bij binnenkomst en bij vertrek.
  • Maak geen contact met andere bewoners en houd je aan de voorgeschreven afstand van 1,5 meter, ook ten opzichte van de begeleiders!
  • Ga niet naar de gemeenschappelijke huiskamer, maar ga met je naaste naar zijn of haar eigen kamer.
  • Als je je naaste meeneemt voor een wandeling, bewaak dan de 1,5 meter afstand en ga niet met je naaste naar een winkel of andere plaats waar te verwachten is dat er meerdere mensen zijn. Ga ook niet naar speelrekken en dergelijke, omdat het virus kan overleven op de speeltoestellen.

We hopen dat deze maatregelen voor je naaste en voor jezelf dragelijk zijn. En we hopen ook dat je met de locatiemanager bevredigende afspraken kunt maken over bezoek als je dat noodzakelijk acht.

Mocht je vragen of problemen hebben met betrekking tot de bezoekregeling, neem dan vooral contact met ons op. We zijn er graag voor je!

Mijn verhaal
Mijn verhaal

Graag delen wij verhalen van mensen die staan rondom een broer, zus of kind met een beperking.
Ook jouw verhaal delen? Laat het ons weten en neem contact op met Sien door te mailen naar info@sien.nl.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!