Tips tegen eenzaamheid

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik

Eenzaamheid beleeft iedereen weer anders. Ook mensen met een verstandelijke beperking en de mensen om hen heen. We geven je hieronder tips die je kunnen helpen om eenzaamheid bij jezelf of anderen te doorbreken.

‘Eigenlijk sta ik 24/7 paraat’, vertelt Marja Vlaanderen (53), moeder van Bram (22), in het voorjaarsnummer van MagaSien 2020. De zorg voor haar zoon kost haar veel tijd en energie. Marja is niet de enige van wie we dit horen. De zorg voor iemand met een verstandelijke beperking heeft mooie kanten, maar vraagt ook veel van je. Hoe kun je dit op een goede, gezonde manier volhouden en kun je eenzaamheid voorkomen?

Eenzaamheid is een naar gevoel. Zorgen dat je onder de mensen bent, kan soms even helpen. Maar eenzaamheid gaat niet vanzelf over, zeker niet als je voortdurend de zorg hebt voor je kind met een beperking.

Je kunt wat aan eenzaamheid doen

Aan eenzaamheid kun je meestal wel iets doen. Je kunt bijvoorbeeld proberen nieuwe contacten aan te gaan. Of bestaande contacten verbeteren. Is dit makkelijk? Voor de een misschien, maar voor veel mensen niet. Het is een kwestie van volhouden en vaak meerdere stappen zetten - tot de juiste stap gevonden is. In deze ervaringsverhalen lees je hoe mensen met hun eenzaamheid omgaan.

Zelf mee aan de slag

Eenzaamheid is iets waar je zelf mee aan de slag moet gaan. Hulp van je omgeving is fijn, maar uiteindelijk moet je zelf de eenzaamheid doorbreken. Zonder jouw eigen inzet en motivatie lukt het niet. Al is het alleen maar omdat anderen van buitenaf niet kunnen zien dat je je eenzaam voelt. Het is een moeizaam proces, waarin je tegen teleurstellingen aan zult lopen. Minder eenzaamheid betekent meer kwaliteit van leven. Dat doel is een goede reden om wel in actie te komen.

Tips voor concrete dingen die je kunt doen

Hieronder staat een lijst met tips. Lang niet alles zal bij jou of jouw kind passen. Dat is logisch. Kijk vooral wat jou aanspreekt!

Contacten leggen

  • Maak een lijstje van contacten van jou en je kind die in de loop van de tijd verwaterd zijn. Misschien kan je oude contacten (helpen) herstellen
  • Ga het gesprek aan met ouders van vrienden van je kind. Jullie hebben de vriendenkring van jullie kinderen in ieder geval alvast gemeen.
  • Durf je zorgen en je eenzaamheid te benoemen. Mensen denken graag met je mee, zeker als je kwetsbaar durft te zijn.
  • Zoek activiteiten die bij je passen, bijvoorbeeld bij een vereniging of club. Dat geeft ontspanning én je leert er nieuwe mensen kennen.
  • Oefen simpele gesprekken, of small talk, terwijl je boodschappen doet of in de auto zit. Het gaat je dan een stuk makkelijker af in het echt. Praten over koetjes en kalfjes kan een eerste stap zijn tot nieuwe vrienden.
  • Je kunt ook contact opnemen met een telefonische hulplijn of een chat. Hier kun je gewoon eens je hart luchten en vind je een luisterend oor.

Activiteiten voor je kind

  • Zoek in de gemeentegids of op internet naar verenigingen op het interessegebied van je kind. Bel om te vragen of je kind bij wijze van kennismaking naar een open dag kan komen of een dagje mee kan kijken.
  • In veel gemeenten organiseren organisaties activiteiten voor mensen die andere mensen willen ontmoeten. Dat kan ook lotgenotencontact zijn. Kijk wat er in de omgeving van je kind mogelijk is op de websites van deze organisaties. 

Vrijwilliger of maatje

  • Zoek een vrijwilliger voor je kind bijvoorbeeld via de kerk of een welzijnsorganisatie. Of zoek een maatje via https://handicap.nl/buddies/ of via www.handjehelpen.nl.
  • Je kunt  ook zelf vrijwilligerswerk gaan doen in bijvoorbeeld een buurthuis, sportclub, op de school, in de kerk of een natuurorganisatie. Vrijwilligersactiviteiten die ertoe doen, zijn niet alleen goed voor anderen maar ook voor jezelf. Het geeft voldoening, je krijgt er energie van en doordat je jezelf nuttig voelt, voel je je minder eenzaam.

Overzicht van organisaties

Er is een aantal grote landelijke organisaties die regelmatig uitjes en activiteiten organiseert. Van wandelvoetbal en handwerkclubs via het Nationaal Ouderenfonds tot de Telefooncirkel van Stichting Humanitas. Hier vind je een uitgebreid overzicht.

Sociaal netwerk

Iedereen heeft een sociaal netwerk. Gedurende je leven bouw je dat netwerk op. Het bestaat uit familie, vrienden, buurtgenoten, collega’s, kennissen of mensen die je bijvoorbeeld kent via de sportclub. Uit mensen die ‘hallo’ zeggen op straat én mensen die je regelmatig ontmoet. Deze groep mensen vormt jouw sociaal netwerk.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoe kun je voorkomen dat je last krijgt van eenzaamheid? Of dat je gevoelens van eenzaamheid verergeren tot ze echt een probleem gaan vormen? Dat is moeilijk te zeggen. In elk geval kun je werken aan een buffer. Die buffer is je sociale netwerk. Het investeren in je netwerk is een goed middel om eenzaamheid te voorkomen.

Veranderlijk

Je sociale netwerk is veranderlijk. Grote levensveranderingen zoals een echtscheiding, verhuizing, het verlies van je baan of het krijgen van een kind met een verstandelijke beperking hebben invloed op je netwerk. Sommige relaties verwateren en vallen weg, anderen blijven of worden juist sterker. Een buurvrouw wordt bijvoorbeeld een vriendin en sommige jeugdvrienden verhuizen en verdwijnen uit je leven. Een sterk en stabiel sociaal netwerk is erg belangrijk bij het omgaan met grote veranderingen.

Versterken

Je sociale netwerk is op zijn sterkst wanneer het bestaat uit verschillende types contacten en relaties. Wanneer je alleen met collega's omgaat, ben je kwetsbaar wanneer je je werk verliest. Je versterkt je achterban door contacten warm te houden en oude contacten weer aan te halen. Ga bijvoorbeeld eens langs bij je buurman voor een kopje koffie, bel een vriend die je veel te weinig spreekt, stuur familieleden een kaartje en toon interesse in de mensen om je heen.

Steun

Niet alle contacten die je hebt, zijn even hecht of betekenisvol. De een staat dichter bij je dan een ander. Een afwisselend netwerk van verschillende soorten contacten is een goede buffer tegen eenzaamheid. Juist in tijden dat je het moeilijk hebt, is een sterk sociaal netwerk belangrijk. Op de momenten dat het nodig is, geef jij steun aan hen en zij aan jou. Er is sprake van wederkerigheid en dat is een fijne situatie voor de ander en jou.

Netwerkcoaching

Twijfel je over je eigen netwerk? Meld je bij Sien aan voor de cursus Versterk je netwerk. Of neem contact op met een organisatie die netwerkcoaching aanbiedt. Of vraag na wat mogelijk is bij het welzijnswerk bij jou in de buurt.

Veel succes! En mail ons gerust als je vragen hebt.

Bron: www.eenzaam.nl/

Mijn verhaal
Mijn verhaal

Graag delen wij verhalen van mensen die staan rondom een broer, zus of kind met een beperking.
Ook jouw verhaal delen? Laat het ons weten en neem contact op met Sien door te mailen naar info@sien.nl.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!