Regionale netwerkbijeenkomsten over belangenbehartiging

Ik ben anders net als jijJij bent anders net als ik
Afbeelding bij het artikel Regionale netwerkbijeenkomsten over belangenbehartiging

Kans Plus en Sien organiseren dit voorjaar in een zestal regio’s van het land netwerkbijeenkomsten voor mensen die actief zijn in de lokale belangenbehartiging voor mensen met een verstandelijke beperking.  Een belangrijk onderwerp dat op deze bijeenkomsten wordt besproken, is de uitwerking van het VN-verdrag voor mensen met een verstandelijke beperking.

Belangenbehartiging

Lokale belangenbehartiging voor mensen met een verstandelijke beperking is belangrijk. Allereerst omdat de gemeente in het kader van de WMO verantwoordelijkheid draagt voor mensen die geen intensieve zorg en ondersteuning nodig hebben. Maar op lokaal niveau worden ook besluiten genomen die mensen raken die intensieve zorg nodig hebben vanuit de WLZ. Hetzelfde geldt voor kinderen die naar school gaan in het speciaal onderwijs of passend onderwijs krijgen. Om te komen tot slagvaardige collectieve belangenbehartiging is het belangrijk dat verantwoordelijken uit verschillende domeinen en organisaties elkaar regelmatig ontmoeten om ervaringen en kennis te delen en om te ontdekken waar ze samen op kunnen trekken.

Welkom

KansPlus en Sien versturen voor deze bijeenkomsten uitnodigingen naar leden van cliëntenraden, medezeggenschapsraden, adviesraden sociaal domein, ouderinitiatieven en andere lokale belangenorganisaties. Ook mensen die niet in een georganiseerd verband actief zijn in de belangenbehartiging zijn van harte welkom. Voor deze bijeenkomsten worden ook leden van de gemeenteraden uitgenodigd, zodat er een directe verbinding ontstaat tussen de belangenbehartigers en de mensen in de lokale politiek verantwoordelijk zijn voor de zorg en ondersteuning.

Thema

Een belangrijk onderwerp dat op de bijeenkomst aan de orde zal komen is de uitwerking van het VN-verdrag voor mensen met een beperking. Bij de uitwerking van dit verdrag wordt te weinig gekeken naar wat dit verdrag betekent voor mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking. In 2018 hebben 15 VG-belangenorganisaties hierover een manifest opgesteld (zie bijlage). Tijdens de bijeenkomsten willen we, met dit manifest als basis, nadenken over mogelijkheden in jouw eigen gemeente/regio om het verdrag zo uit te werken dat het op individueel niveau bijdraagt aan zingeving en kwaliteit van leven van verstandelijk beperkte mensen. Uiteraard is er ook ruimte om eigen, lokale thema’s aan de orde te stellen. Je kunt vooraf aangeven over welke onderwerpen je graag meer wilt horen.

Waar en wanneer

Regio

Datum en tijd

Locatie

Groningen/Drenthe

25 februari

19.30 – 21.30 uur

De Schulp,

Buizerdlaan 10 , Assen

Provincie Utrecht

24 februari

19.30 – 21.30 uur

Het Veerhuis

Nijemonde 4, Nieuwegein

Noord Holland ten noorden van het Noordzeekanaal

12 maart

19.30 – 21.30 uur

Wijkcentrum Mare Nostrum

Arubastraat 2  Alkmaar

Zuid Holland ten noorden

van de A12

26 februari

19.30 – 21.30 uur

De Eendenkooi

Kooikersplein 1, Zoeterwoude

Noord Brabant: het gebied van Tilburg tot Bergen op Zoom

3 maart

19.30 – 21.30

Campanile hotel

Minervum 7090, Breda

Provincie Limburg

4 maart

19.30 – 21.30 uur

Het Forum

Elmpterweg 50, Roermond

 

Voor een goede voorbereiding van de bijeenkomsten is het nodig dat je je vooraf aanmeldt.

AANMELDEN

Voor vragen, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Download hieronder de genoemde documenten:

 

 

 

Mijn verhaal
Mijn verhaal

Graag delen wij verhalen van mensen die staan rondom een broer, zus of kind met een beperking.
Ook jouw verhaal delen? Laat het ons weten en neem contact op met Sien door te mailen naar info@sien.nl.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!